ESTELLA of reizen op de kaart

De laatste tijd krijg ik klaarblijkelijk weer zin in reizen. Ik leid dit af uit het feit dat ik bij een verhalenboekje van de Noorse schrijver Hamsun telkens naar de atlas grijp om de namen op te zoeken die hij daarin noemt. Zo reist zijn verhaalfiguur, en misschien, wie weet, is hij het zelf wel, van Kristiania naar Drammen. Nu heette Oslo vroeger Kristiania, dus dat hoef ik niet op te zoeken en terwijl ik de atlas pak en in het register naar Drammen wil gaan leg ik m’n vinger op een plek en denk daarbij: ‘Waar die vinger nu staat, daar wil ik een keer naar toe reizen.’ Dat doe ik wel vaker, maar reis er nooit heen, omdat het een beetje veel gevraagd is. Een plek al te ver van huis, bij de Gobiwoestijn of dicht bij de Zuidpool, waardoor ik er maar van af zie. Maar deze keer viel m’n vinger op Estella en ik zoek het op en ’t ligt in vak B2 onder Pamplona in Spanje. Om precies te zijn in Navarra en zo te zien aan de rio Ega die een eind verder in de bovenloop van de Ebro uitmond en niet al te ver van Zaragozza waar ik al eens enkele dagen was en ik denk: ’dat moet haalbaar zijn’ en dus toch maar een keer, één keer, want het is natuurlijk een dwaze gedachte, dat Estella bezoeken? Als ik toevallig in de buurt kom. ’t Ligt zo’n beetje, zie ik, in de uitlopers van de Montes Vascos, daar waar de Ebrovlakte begint. Bardenas Reales staat er op de kaart. En tussen twee haakjes staat er ook nog (Lizarra) onder de naam Estella en dat is toch uitzonderlijk. Je zou haast verwachten dat hier een geheimzinnige gebeurtenis heeft plaatsgevonden en er een naamsverandering heeft plaatsgevonden. Evenals bij Kristiania dat Oslo werd. Nu staat overigens dat verhaal van Knut Hamsun, en hij moet inderdaad die reis zelf hebben gemaakt, want hij schrijft het volgende erin: ‘Ik ben altijd vijf minuten bezig met het opschrijven van deze vanzelfsprekende letters om mensen duidelijk te maken dat het niet Hansen of Hamsum of Hammersund is, maar gewoon Hamsun.’, in het verhaaltje ’Op tournee’ dat in het bundeltje ‘De koningin van Sheba’ staat. En na door Estella te zijn afgeleid wordt het nu toch werkelijk tijd dat ik eens op de kaart kijk om te zien waar Drammen ligt. Nu reist Hamsun in die trein op het eind van de 19e eeuw, dus ik ben wel benieuwd of de plaats nog steeds bestaat. Je weet het immers maar niet! Maar Drammen vind ik in C5 onder de rook van Oslo. Dus mocht ik nog eens in Oslo komen dan …., maar waarom toch en wat is dit voor een onzin.
En waarom zou ik eigenlijk naar Estella gaan? Immers ik ben er al geweest, de reis met ontdekkingen wordt me als het ware voor de voeten weggemaaid, want nu lees ik al in Wikepedia dat het omstreeks 1019 door de koning van Navarra is gesticht en zie een plaatje van Estella la bella. ‘De romantische siergevel van het paleis is beroemd vanwege de kapitelen op de arcaden waarop scenes uit het Roelandslied.’
En Drammen? De omgeving aldaar is al 6000 jaar bewoond. Heel wat kerken daar. De Skogen gamle kirke en we zullen wel zien of je er ooit nog komt. Ik reis nu weer verder met Hamsun, na bovenstaand uitstapje, in de 19e eeuw van Kristiana naar Drammen. En ontmoet een dame in de trein……. en…….. Maar wat is dit voor een onzin?


 

Plaats een reactie