’t Werd tijd eens wat uit Geheimzinnig Landschap in het desbetreffende feuilleton te zetten, want anders kunnen we het moeilijk een feuilleton noemen.
Dus dat hebben we op 10 september gedaan.
Eigenlijk is het ook geen feuilleton maar een korte roman die we middels iets wat we maar feuilleton noemen in de website zetten. Feuilletons bestaan misschien niet eens meer en als ze bestaan zie je ze nog maar weinig.
Overigens ken ik Londen nauwelijks want ben er slechts twee dagen geweest. Een dag op doortocht van het ene station naar het andere en een dag op bezoek toen we ten noorden van de stad, in het gebied waar Geheimzinnig Landschap aan het riviertje de Stour ligt, een fietstocht maakten. Maar Londen is een stad die je ook kunt kennen uit de boeken, de kranten, de film en door de historie. Door haar eeuwenoude bestaan kortom. Toen ik de Towerbridge zag had ik haar als het ware al gezien en was zelfs binnen in de kerkers van de tower geweest. Op bezoek, samen met Shakespeare, bij koning Henry VI. Regeerde van 1422-1461 en van 1470-1471. Uit het Huis Lancaster. Denk aan de Rozenoorlogen. Een boel gedonder in Engeland toen. Met het huis York.
In Geheimzinnig Landschap komt deze interessante geschiedenis echter niet voor. Wel herinneren de bewoners van HAYWOOD aan de Stour zich nog wel vagelijk de vier Hollandsche Oorlogen en later in het feuilleton komen die dan ook ter sprake. Alhoewel ze er een rommeltje van maken en de volgorde niet goed meer weten. In ieder geval hopen we, ondanks het feit dat de schrijver de stad dus nauwelijks heeft bezocht dat de sfeer van Londen goed is weergegeven, althans de lezer niet onzinnig in de oren klinkt. Zoals in de eerste aflevering al staat: ‘Londen, hoe je het ook wendt of keert: het blijft een geheimzinnige stad.’
Onderaan bladzijde 1 staat: ‘Een huivering loopt over onze rug en we denken aan de twee Mary’s, aan Bloody Mary en aan die andere, de onthoofde koningin van Schotland.’ En toen ik het herlas dacht ik: ’O ja, hoe zit dat ook alweer?’ En zoek het voor je op lezer. Weet dan dat Bloody Mary de zuster was van koningin Elizabeth I uit het Huis Tudor en regeerde van 1553-1558. Maria I trouwde met Philips II van Spanje, ons ook welbekend, hij stuurde ons Alva op het dak. Zij wilde het katholicisme herstellen. Daartoe vervolgde ze protestanten hetgeen haar de bijnaam Bloody Marie opleverde.
Maria van Schotland behoort tot het Huis Stuart en is sinds 1566 de gevangene van Elizabeth I die haar zuster Maria I is opgevolgd en zal regeren van 1558-1603. We lezen: ‘De moord op Willem van Oranje, protestants vorst in de Nederlanden, onderstreept de dreiging van de katholieke dreiging, ook – ondanks de consolidatie van de protestantse Kerk aldaar – uit Schotland. De dreiging uit het noorden is voor Elizabeth reden om in 1587 opdracht te geven voor de terechtstelling van de Schotse koningin, sinds 1566 haar gevangene.’
En daarna stuurt Philips II de Spaanse Armada, de ’onoverwinnelijke’ vloot. Die jammerlijk vergaat.
Een website heeft een eigen dynamiek. Voor je het weet heeft-ie je bij de strot en wil je er allerlei aan toevoegen. Bij voorbeeld commentaar op hetgeen je doet. Op teksten die je eerder schreef en opneemt. ’t Wordt als het ware een nieuw boek en in ons geval zouden we het rommeldebommelboek noemen. Niet depreciatief bedoeld maar vanwege de vele onderwerpen.
Wie is die Doctor Mittwoch aan het begin van Geheimzinnig Landschap?
Daarover kunnen we melden dat hij de hoofdpersoon is uit het boek Cocotte, dat zich in Berlijn afspeelt. Een boeiende figuur die in gezelschap van Liselotte goed en slecht verbeeldt; het hedonistische en het geestelijke. Een Jedermann? Misschien wel. Als ik het goed begrijp. De schrijver ontdekte dit ook pas later want verkeerde in de mening een schelmenroman te schrijven.
Nu naar de categorie Verhalen. De uitroep JvD in het Noorden van Amsterdam waar de Hesperidentram rijdt is enigszins duister alhoewel ze aan een vloek doet denken. Bedoeld is, mede, een verwijzing naar Johnny van Doorn die heus geen vloeker was maar een klankvirtuoos. Ach soms heeft literatuur een diepere betekenis. Alhoewel…, dit is helemaal niet zo diep.
Lees er maar overheen, lezer.