Gedachten bij boeken. Deel 8 van het langste gedicht ‘WANDEL’ is klaar en heeft 1.000 bladzijden achter zich gelaten. De wandelingen van 2021 en 2022 staan erin en er wordt nogal uitgeweid over boeken. Uit nood, omdat er minder gewandeld werd door het Coronaverschijnsel? Goed geraden, maar over boeken hadden we het toch altijd al.
Hierbij een bladzijde:
Het vlees is droef, helaas! En ik las alle boeken. Zo begint het gedicht Zeebries van Mallarmé en zet je aan het denken. Je las verre van alle boeken maar naar de geest misschien wel. In ieder geval begin je te onderscheiden dat er zoveel onderscheidendheid in boeken is, in stijl vooral en aan de andere kant een eenvormigheid waar je niet goed van wordt en die menigeen doet verzuchten: ‘Ik lees geen romans meer.’
En wat onthoud je van al dat gelezene? Bij voorbeeld van het verhaal van de matroos uit Amsterdam, dat me ineens in de kop springt. Van Guillaume Apollinaire. Erg goed maar die matroos, hoe kwam hij in dat huis terecht en hoe werd hij ook weer vermoord en je probeert het verhaal in herinnering terug te roepen in zijn logisch verband, maar ‘t lukt niet helemaal. Dus maar eens herlezen? Je probeert je leven te volgen in zijn logisch verband. Een beetje te herleven? ’t Wordt tijd om je niet tot al teveel nieuwe boeken te richten en de oude weer eens op te nemen. Lezen is goed wordt er vaak geroepen en ’t zal wel, maar wát en hoe lees je, daar gaat het om. En alles wat teveel glimt en een nieuwe bestseller wordt genoemd, wees daar maar voorzichtig mee om van de horde boeken daarachter maar te zwijgen. Overigens cliënt C. Busken van Brouwers vind ik erg goed. En uit dat rijtje dunne juweeltjes van de bovenste boekenplank kan ik Doctor Billig am Ende ook aanbevelen. Van de arts en dadaïst Hüelsenbeck. Dan Drie Vertellingen van Flaubert. En Beowulf *, Engelse schoolstof; en Keefman van Jan Arends en ….en …. En….en je hoeft de inhoud toch helemaal niet helemaal te onthouden. Welnee, het prikkelt de andere wereld in je en geeft wat genoegen.
Prikkelt het de creativiteit? Het wonderwoord dat tegenwoordig als panacee wordt aangedragen voor de maatschappelijke problemen. De politiek behoort creatieve oplossingen te zoeken, zoals je veel hoort. Tja, lezen bevordert de creativiteit. Maar dan van goede boeken en laten we het hopen. Nu ja, misschien dat De Verzamelde Werken van Billy the Kid van Michael Ondaatje enkele beleidsmakers kan prikkelen om op nieuwe gedachten te komen.
Soms een boekje lezen! ? Of: Onder het Melkwoud beluisteren. Radiohoorspel. Lezen; van Dylan Thomas, de Welshe bard die in New York zingend en bezopen ten onder ging.
*SoThe
Spear-Danes in days gone by
and the kings who ruled them had courage and greatness.
Gedeeld. Je tiepsels wens ik toch iedereen!
Erwin,
Dank voor je antwoord. Inderdaad tiepsels, en nog wel meer.