De ligging.
Nigeria ligt in Global World waar Afrika deel van uitmaakt. Om precies te laten zien waar het ligt, want voor de meeste aardbewoners is het ver weg, hier nog een kaart van het hele gebied. Kijk eens hoe klein Nigeria is, maar het is wel het dichtstbevolkte land op het continent. En natuurlijk lezer weet je waar het ligt, want het zit in je hoofd. Maar om het nu precies te zeggen? Onder de Sahara vlak voor de bocht als de kustlijn van de grote oceaan die de Atlantische heet naar het zuiden afbuigt waarna Afrika zo’n beetje een punt krijgt.
Okay, maar waar dan precies en je kijkt nog eens op de kaart en ziet dat het tussen Benin en Kameroen ligt en in het noorden Niger en Tsjaad en je raakt gebiologeerd en ziet Ghana en volgt de Niger en kijk daar Timboektoe en zo is het wel genoeg, de wereld is groot en je slaat de atlas dicht.
Hmm, Ghana, de stichter Nkrumah. De Gouden Stoel van de Ashanti, want we hebben ondertussen gelezen dat die niet van de Yoruba was, komt uit deze contreien en we vragen ons af of ze nog steeds in het Londense Nationale Museum staat of ondertussen is teruggegaan naar waar vandaan en hup, daar zitten we al weer op internet om dat na te gaan. Waarbij opgemerkt wordt dat je eerst de vraag moet formuleren om zinvol naar Wikipedia te gaan. Anders word je immers overweldigd?
We worden overstroomd door nieuwe en onbekende gegevens. De Ashanti vormden een matriarchale gemeenschap en de legende van de Gouden Stoel (Abamkwamdwa) lijkt me erg interessant. Tussen 1826 en 1896 voerde Groot Brittannië vier oorlogen tegen de Ashantikoningen; de Anglo-Ashanti Oorlogen.
Maar hoe zit het verder met die Golden Stool en we lezen: ‘Een belangrijk Ashanti-artifact was een gouden stoel. De Ashanti gouden stoel was heilig, zodat niemand er op kon zitten, kon aanraken of zelfs naderen.’ Hmm, geen sterke tekst en je leest hem ongeveer als :’Een belangrijk artifact was een houten kruis. Een van de zonen van Israël werd er gekruisigd.’
’t Enige verschil is, als je doordenkt, dat het ene geloof is en het andere bijgeloof. En als je nog verder doordenkt raak je aardig in de war.
Maar we gaan verder. In 1900 probeerde de Britse gouverneur van de Goudkust Frederick Hodgson de Gouden Stoel in beslag te nemen, wat leidde tot een opstand door de Ashanti die maanden duurde.
Staat die stoel eigenlijk wel in het Britse Museum? Ooit wil ik, deo volente, Londen en dat museum nog eens bezoeken om daar achter te komen Nu echter duizelt het ons en lezer, laten we ons tot de Yorubacultuur beperken. Met Nigeria. Wat lees ik hier? Onder Golden stool: ’The stool was never surrendered.’ Dus dat British Museum hoef ik ook niet zo nodig meer te bezoeken. Hoe kwam ik toch aan dat idee? Altijd gedacht dat die stoel in Londen stond. Zo lopen de dingen door elkaar.
Lees vervolg in blog: ‘Avonturen in Nigeria (6)’