Een Turner schilderij

Ik heb wel eens gehoord lezer dat Nederland de meeste musea per vierkante kilometer heeft.  Vraag me echter niet hoeveel musea dat per vierkante kilometer zijn. Al die musea hebben echter samen maar één schilderij van de Engelse schilder William Turner in bezit.
Maar we kunnen momenteel toch veel van Turner’s schilderijen zien en wel in de gemeenschappelijk tentoonstelling die Museum de Fundatie in Zwolle en het  Rijksmuseum Twenthe in Enschede gezamenlijk houden. Een dubbeltentoonstelling.
Aan onze laatste toevoeging op de website onder de titel Geheimzinnig Landschap, Cocotte en de Hesperidentram voegden wij een schilderij van Turner toe zonder de naam van deze schilder te vermelden.
’t Was nog heel wat zoeken. Want toen we op de het internet gingen kijken zagen we wel heel veel karakteristieke schilderijen die hoe meer je keek des te karakteristieker waren, maar niet eens zoveel van Londen.
Nu hadden we om de vaagheid van de Londense sfeer uit Geheimzinnig Landschap aan te geven, die al begint met de eerste zin ‘In Londen zweeft een bijzondere figuur rond’, ook best kunnen volstaan met een tableau van hem waarin in impressionistische kleurschakeringen de stad wordt gesuggereerd. Maar nee, dan worden we precies en of  je t ziet of niet, ’t moet Londen zijn, waarvan iets te zien is.
We verwierpen ook de schilderijen van Monet, The Houses of Parlement, hoewel die heel geschikt voor ons doel waren. Maar nee, ’t boek gaat over Engeland en we zoeken naar een Engelse schilder.
Kort en goed, wij, de websitebeheerder en ik, vonden een plaatje dat ons beviel en waarschijnlijk in het Metropolitan Museum of Art in New York hangt. Ook vermoeden wij dat de gebouwen er op van de stad Londen zijn. Alles okay dus, behalve eventueel het vermoeden. Maar de nieuwsgierige lezer kan het onderzoeken en wij achten het van ondergeschikt belang. ’t Plaatje is immers van een Engelse schilder, ’t geeft vaag een stad aan, is waarschijnlijk Londen en ’t bevalt ons, hetgeen nog wel het belangrijkst is.
Ja maar, zul je zeggen. Eerst beweer je dat het schilderij van Londen moet zijn en nu neem je al genoegen met het vermoeden daarover. Zo is’t. Literatuur is geen wetenschap. Alles in Geheimzinnig Land is  realistisch, maar niet altijd waar.
En hierbij, onder Actualiteiten voegen we nog een schilderij van een locomotief toe. Titel: Rain Steam and Speed the Great Western. Op wikimedia staat:’The title follows the Turner pattern of nature first in his titles, but at once you see what looks like an monstruous kiln underneath the rail-bridge, and flames engulfing the ecstatic figures on the far side of the river.  ‘t Zal wel waar zijn maar die figuurtjes zie ik niet zo gauw. Zijn bij Turner in ieder geval ook ondergeschikt. Turner leefde in de tijd van de opkomst van de industriële revolutie, begonnen in Engeland en geeft hier in prachtige tinten – ja toch?- de energie en de power van deze periode weer. Lijkt me zo!
En hoewel ik hem altijd wel mooi vond zie ik nu, al die plaatjes op Internet bij elkaar, pas goed wat een geweldige kleurenkunstenaar de man was. Seascapes, gebouwen, bruggen, de Fighting Temeraire, kastelen; bergketens. Laatste zeilschepen en eerste stoomboten.
Zou, by the way, Geheimzinnig Landschap ook iets atmosferisch hebben? De tijd versmelt er in ieder geval een beetje in. Een zin: ‘Twiddleman lacht bij zijn ruïne en kijkt naar de jagende wolken.’


 

Plaats een reactie