Het Actuele oftewel het Aktuele

Eerst wilden we de bliksem boven ’t IJ hierboven zetten, een mooie foto uit de krant, maar waar is die? Het moment is al voorbij en ook de bliksem boven Vlaardingen is niet meer te vinden.
Wel vrinden, dan nemen wij een bliksem die de Eifeltoren bedreigt.
Waar alles blijft, nietwaar? Waarom bliksem; vergankelijkheid?
Een combinatie van de actualiteit en eeuwigheid?

Betrekkelijke Actualiteit (voornamelijk geschreven op 7 juli)
Vanochtend 7 juli 2017 om acht uur het nieuws bekeken en ‘t zat weer vol actualiteit die me aan het denken zette. Vooral de demonstraties in Hamburg tegen de G20-top. Volgens mij te vergelijken met de actualiteit in 1830 en 1848 in Europa waar de opkomende liberale burgerij de resten van een feodale maatschappij wegbonjourde. En toegegeven, er zijn wel honderd verschillen, maar toch … Komt hier niet een nieuwe generatie in opstand van veelal goed opgeleide en ontwikkelde mensen die voor hun toekomst vrezen?
’t Is heus niet primair de straat die in opstand komt, maar eerder een denkende groep, de kinderen van het establishment. Die inzien dat de arbeidsmarkt zich niet gunstig ontwikkelt en de mogelijkheden voor ontplooiing van velen afnemen. Die oude krachten bestrijden en nieuwe ontwikkelingen voorstaan. Ach lezer, zet al naar gelang de manier waarop je er over denkt maar al dan niet een vraagteken achter de vorige twee zinnen. Een en ander gaat gepaard met dwaasheden, roept herinneringen op aan de zestiger jaren, heeft echter een grote mate van inzicht en gelijk in zich en zal zich zeker doorzetten, vooral ook omdat de oude garde zich te langzaam aanpast.
Welkom in de hel. ’t Is wel typisch dat het mede gebeurt door terug te grijpen op oude waarden en zo zie je maar dat de nieuwe vormgeving misschien een beetje uit de hand dreigt te lopen. Globalisering, prachtig, maar tegelijkertijd onbeheersbaar en minder prachtig.
’t Is natuurlijk allemaal niet zo mooi, al waren de branden op straat prachtig gefilmd. Het speelt zich af in een omgeving die ook nog veel te bieden heeft en daarom kun je het ook beter vergelijken met de opstanden van 1830 en 1848 dan met de Franse revolutie van 1789 of de Russische van 1917, die zo noodzakelijk waren omdat het oude systeem volkomen verrot was. Maar luister goed, alteveel wordt in de globaliserende wereld niet opgelost en teveel gevestigde en uit de hand gelopen belangen zetten al teveel mensen opzij.
Je kunt op wat er nu in Hamburg gebeurt, een protest tegen de gevestigde orde, maar beter serieus nemen. De Duitse minister Schaüble benadrukt dan ook met rede dat deze demonstraties, mits ze niet uit de hand lopen, deel van ons Europa zijn. Maar neem ze, wereldleiders, dan ook serieus en laat zien dat … Ja, daar heb ik ook niet zo gauw een antwoord op en ’t vraagt dan ook wel om staatmanschap.
Hoe dan ook, wat er nu in Hamburg gebeurt, en we weten nog niet eens hoe het afloopt, toont de wezenlijke problematiek van de globale wereld aan en kan niet afgedaan worden met: Er was een G20-top, er waren rellen, en toen gingen we weer verder.
De onderstroom, daar moet goed naar gekeken worden. Dwaalt er een spook door Europa of een nieuwe vruchtbare combinatie van krachten? Komt er een nieuwe sociaal-liberale verandering of meer onderdrukking? Want ook de globale gevaren nemen toe en de roep om controle en repressie. En juist Europa heeft misschien de ’opdracht’ haar kernwaarden te behouden en te ontwikkelen.
Later zullen we deze periode wel een passende naam geven. En al naar gelang het uiteindelijk resultaat zal de naam natuurlijk verschillend zijn. Maar in de actualiteit ligt het zaad van de toekomst besloten en vooral in die van het momentane Hamburg is dat het geval.
En ach, je ziet, en dat is wel een groot verschil met 1848, het nieuws vanaf je luie stoel op een plat scherm en wordt misschien ook wel beïnvloed door de bliksemschichten die geweldig en fel over het land flitsen, de bliksemstraal boven het IJ en de branden door de bliksem veroorzaakt. En dan weer het feest van San Fermín in Pamplona met die rennende stieren en prachtige meiden die halfnaakt het dierenactivisme uitdragen.
Maar hoe dan ook, hetgeen zich in Hamburg op dit moment afspeelt tekent toch wel de diepere botsing die zich momenteel afspeelt in onze wereld. Je weet wel, die bol die je vanuit de ruimte kunt waarnemen. En als je niet blind bent zie je dat wel. En, ook nog actueel, Daphne Schippers loopt haar beste tijd dit seizoen en Federer bereikt de 3e ronde van Wimbledon, en nog aktueler Ferry Weertman wordt wereldkampioen 10 kilometer openwater zwemmen en Roger Federer wint Wimbledon alweer en dat voor de 10de keer. Of de achtste, dat ben ik eventjes kwijt. Nee, ’t is de 8ste keer en een geweldige prestatie. Maar, zie het begin van deze beschouwing, zijn de beloningen niet te hoog? Groeien ze de tent niet uit? Is het niet maatschappelijk ontwrichtend? Alhoewel ik het Federer wel gun, een innerlijke tegenspraak. Maar mensen, ’t gaat hier toch niet om sympathie, maar om een politiek probleem. Al die miljardairs, ’t zijn heus geen slechte mensen; ik bedoel, niet allemaal.
Nu, alles goed en wel, maar hoe zit het met het geweld en lopen er geen rellenmakers mee die het helemaal niet gaat om een hoger politiek doel? Dat ging ik ook wel denken nadat mijn beste vriend zei dat die rellen schandalig waren. Maskers af, zei de politie en inderdaad, lui met maskers wantrouw ik. Maar aan de andere kant begrijp ik ook dat je niet gefotografeerd wilt worden want voor je het weet heb je moeilijkheden terwijl jij alleen maar demonstreerde voor een hoger doel. Maar relschoppers, hooligans, extremisten, sluiten zich graag aan. Zeker en daarom…. Nu ja, ondanks dat bredere verhaal bovenstaand blijkt maar weer dat een opinie in deze tijd nog niet zo makkelijk is.
En nu lees ik de krant in de tuin op deze zeer broeierige dag, 7 juli 2017, tot 28 graden maar vochtig, onweer mogelijk in het oosten, en op de krant verschijnt een miniem paarsig rupsje van één centimeter en beweegt zich sierlijk voort door zich samen te trekken, je kent het wel lezer, zoals je wel eens op de teevee bij die ongewervelden ziet. Verticaal het gehele lichaam omhoog en horizontaal nog maar 2 millimeter. En dan weer verticaal, gevolgd door horizontaal. Prachtige beweging. Een slangenbeweging, maar dan de lucht in en niet op het aardoppervlak, elegant voortgaande. Ik probeer deze lichtgewicht weg te blazen maar nee hoor. Wat een kracht! Wat een snelheid! In verhouding tot de grootte dan en een paar dagen later zie ik dat Hans van de baardmannetjes bij het schrijven van zijn vogelverhaal ook last heeft van zo’n rupsje en hem ook moeilijk weg krijgt en dan van Nico hoort dat het een spanrupsje is.
Nog meer actueel nieuws! Het lijkt me goed dat de provincie Brabant, want daar is veel mis in de landbouw, de datum vervroegt waardoor de boeren al vanaf 2022 (in plaats van 2028) alle stallen ‘emissiearm’ moeten maken en dus ‘luchtwassers’ moeten installeren. Hoge kosten waar de industrie mooi aan kan verdienen. Maar wacht eens even, als je daardoor failliet gaat als boer? Lijkt me onaanvaardbaar. Want wie het eerst komt, het eerst maalt, lijkt me zo en dan behoort de gemeenschap de kosten te dragen, want door het geheel zijn de boeren toch maar in hun huidige positie terecht gekomen. Plan Mansholt, verplichting zus en zo, enzovoorts. De milieuproblematiek van de boeren is een problematiek van de hele maatschappij waarvoor de boeren eerst gesubsidieerd zijn en de relatief goedkope landbouwproducten leverden, enzovoorts; daar is inderdaad nog veel over te zeggen. Misschien met aflossingsregels of gedeeltelijk of een iets hogere prijs voor producten? Er is geld genoeg. In de voetbalwereld wordt dikwijls teveel betaald. Banken worden gesteund en men wil alweer bonussen verhogen. Ik bedoel, of ik het goed zie is maar de vraag, maar de actualiteit zet je wel aan het denken.
Ook actueel North Sea Jazz. Is ieder jaar actueel. En toen was er koffie! En daarna, volgden we nog enkele dagen de actualiteit, vooral van de G20 om te zien of bovenstaande een beetje hout snijdt of gewoon het gebrabbel van een zot is.

9 juli
Na ampele overweging toch maar op de website zetten. Destructief zinloos geweld maar de G20 ontmoeting verduidelijkend en altijd goed dat de wereldleiders elkaar ontmoeten. Grote demonstratie van redelijk verontrusten van meer belang. Geweld van ‘linkse anarchisten’, als ze dat zijn want ik zie er geen Kropotkinlezers in, walgelijk en zinloos, lijkt me. We vinden de bliksem in de Telegraaf boven Vlaardingen, ook in de NRC van 9 juni, een stad bedreigend die ook wel eens in het nieuws mag komen.

11 juli
Ook actueel,
teveel, om scheel van te worden;
bunge-watcher, Havaianas-slippers,
gepimpte types
en vibes kenden we al
maar dat is weer wat anders.
Battulga nu president van Mongolië,
maar wat is rook en wat zal beklijven?

Toevoeging
Wat vibes betreft, ach dat ken ik maar zo’n beetje,
En weet je ook getypte pimps is halfkennis maar,
daar doen we dus wat aan en naar het internet.
En vibes is iets met vibrafoon en jazz en ook
-nog meer?, met punk – dat weten we alweer.
Battulga was een ondernemer-worstelaar en
lijkt me een pragmaticus, nou niet vergeten,
misschien ontmoeten we hem nog wel in de krant.
De actualiteit is interessant maar wel erg veel!

Actueel gisteren
Lijkt me belangrijk, ‘Omgeving Chemours blijkt sterk vervuild.’

Vandaag, 22 juli
Ben nog niet op de hoogte. Een windvlaag waait de parasol om.
Ach actualiteit, ’t verdwijnt al gauw als sneeuw voor de zon en hoe zat het ook alweer met die G20 IN Hamburg? De grote lijn volgen, dat is de kunst. En op 19 juli beëindig ik het boek ‘Reizen met Herodotos’’ van de Poolse journalist-schrijver Rijszard Kapuscínskí’, waarin ik lees: ‘Om me voor het provincialisme van de tijd te behoeden, ondernam ik expedities naar de wereld van Herodotos.’

Ach actualiteit
Eigenlijk is alles actualiteit of momentaan,
we leven immers in het ogenblik,
maar we bedoelen ’t wordt vaak wat overdreven
en afgeschilderd alsof het ……. begrijp je wel? Stel
dat alles zo belangrijk is als wordt gesuggereerd,
Dan was het leven niet te dragen. Je leert van
de geschiedenis en toekomst die het
moment beheert. Behalve bij seks, sport,
ruzie, het gevoel, heftig moment, geluk; het wordt,
wandeling, dronkenschap, mijmering, kus, wiet,
zoals je ziet, alweer een hele lijst, wie prijst de actualiteit niet?
Ach ziet, het aktuele is vol tegenspraak.


 

Plaats een reactie